Tudod jól, mit kell tenned, te csak tedd

El tudjátok képzelni, hogy az egész élet egy nagy közösségi élmény lenne?

Melyik a kedvenc fesztiválod vagy táborod?

Gondold végig milyen élmények értek ott, egy picit időzz el vagy idézd fel a szép élményeket, amit egy ilyen utazás, kirándulás tudott adni neked, és hogyha ez megvan, akkor gondolj arra, hogy mi tart vissza minket attól embereket, hogy úgy éljük az egész életünket, mint egy fesztivál, mint egy ünnep, mint egy kirándulás, egy nagy utazás, egy túra, mi az akadálya ennek?

„Hát az hogy el kell menni dolgozni, pénzt keresni és a munkahely nem egy olyan hely, ahol jól érezheted magad, ott meg kell szenvedni, keményen kell dolgozni…”

Zsákutca, ez mind zsákutca.

Egyszerűen csak osztatlan figyelmet tudsz adni valakinek, hogy meg tudod hallgatni, vele éppen miújság, hogy hogy van, hogy érzi magát. Ezek a legfontosabb dolgok, és annyira alábecsüljük őket, és azt hisszük, hogy egy multinál egy excel táblát kitölteni az tényleg egy karrier.

„És akkor majd neked jó sok pénzed lesz, lesz nagy házad, kocsid és akkor majd irigyelhetnek a szomszédok…”

Ennek vége. Ennek a kornak leáldozott. Abban a korban élünk, amikor a gazdagság, az a szabadsággal egyenlő. Akkor vagy gazdag, hogyha ott és azt csinálsz, amihez éppen kedved van. És jöhet nekem bárki azzal, hogy ez nem, ez nem így működik, nem ilyen egyszerű. Persze, lehet ahol most vagy onnan nem ilyen egyszerű, de ha elkezdesz az úton haladni, nyitott vagy, alázatos, kitartó, mersz kérdezni, mersz segítséget kérni, elkezded körbevenni magad szisztematikusan olyan emberekkel, akikkel hasonló célokkal rendelkeztek, és hasonló értékrendet vallotok, odafigyelsz, hogy kik ezek az emberek és elkezded keresni a társaságukat, akkor egy idő után ez lesz az általános mindennapi tapasztalatod.

Nekem sem úgy indult az életem, hogy van száz olyan ember körülöttem, aki full pozitív, ambiciózus, konstruktív gondolkodású, szeretetteljes stb. Ezek napról napra, évről évre épültek fel. Rengeteg göröngy volt az úton, és rögös volt idáig az út, de élvezetes volt. Izgalmas volt, kalandos volt, olyan mint egy film. Mikor beraksz egy filmet, nem arról szól, hogy a főhős ül a tengerparton és issza a koktélokat és ez van 2 órán keresztül, hanem át megy különböző viszontagságokon, aminek következtében olyan személyiséggé válik, aki képes birtokolni azokat a dolgokat, amiket megkap. Amikor elindul a legkisebb fiú a hamubasült pogácsájával az erdőn át, hogy kiszabadítsa a királylányt a toronyból, akkor nem az van, hogy jön a varázsszőnyeg és átrepíti minden akadályon és bemászik az ablakon, hanem pl találkozik a koldussal és jó tett helyébe jót várj, és kell bátorság is, szembe kell néznie a sárkánnyal, le kell csapkodni a fejét. A jót tett helyébe jót várj, azt jelenti, hogy az a logikus következménye, ha meg fogod kapni pl. a királylány kezét meg a fele királyságot, hát ez nem is kérdés.

Persze a legtöbb embernek semmilyen hite sem bizalma nincs például magában, nincs önbizalma.

Egyszer rájössz, hogy az élet az nem egy nagy eszeveszett kavalkád, egy ilyen nagy illúzió, egy talmi csillogás, hanem ott belül tudod ki vagy, vannak érzéseid, elképzeléseid, vágyaid, tudod te miért vagy itt vagy mit akarsz, csak a sok évnyi közbutítás, média, elvárások, család, környezet, barátok, munkatársak felülírják a programodat. Egyszerűen rád raknak olyan dolgokat, amik nem te vagy. És ha elég ideig maradsz benne ebben a rossz mintában, akkor azzá válsz.

Ezeket szépen lassan le kell vetkőzni, ha el szeretnél jutni addig a belső hangig, amit gyerekként tisztán hallottál. Akkor nem gondolkoztál mit kell csinálni, tudtad jól, érzeted, hogy mit kell csinálni, mire van szükséged. Ennek a képességnek továbbra is és örökké birtokában leszel, ha a szart le lapátolod a tetejéről, és újra el kezded hallani a hangot. Minél többet figyelsz rá, annál jobban fog erősödni.  Ezt az intuíciónak is hívhatod vagy ihletnek, de hogyha kételkedsz benne, meg nincs önbizalmad, hogy hihetsz abban, hogy mik a megérzéseid, mik a vágyaid, merre kéne menned, akkor majd el fogod hinni másnak, aki kívülről mondja ezeket.

Úgyhogy szeretném felhívni a figyelmedet, hogy nekem se higgyél el gondolkodás nélkül, hanem gondold át, amiket hallasz, bármikor, bárkitől. Gondold el és döntsd el magad, hogy ez neked szól vagy nem. Jó érzéssel tölt el, amit hallasz vagy rossz érzéssel. Mert nem kell ehhez atomfizikusnak lenni, hogy tudd, ha valami jó érzéssel tölt el, akkor az valószínű jó dolog, ha rossz érzéssel, akkor az kevéssé valószínű, hogy jó dolog.

Sose félj attól, hogy Úristen mit fognak gondolni, te csak tedd, amit tenned kell. Tudod jól, mit kell tenned, te csak tedd és a többit meg szard le. Gondold végig hol szeretnél tartani az életben, mit kellene ehhez megtenni, és kezdj el járni az úton. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor ő majd úgyis el fog tűnni az életedből, és akik eltűnnek, azok helyet teremtenek azoknak, akik meg oda valók. Úgyhogy te ne aggódj, amikor a saját utadon jársz, te sosem leszel egyedül, mindig ott lesznek a megfelelő kísérők, ezt tapasztalatból állíthatom nektek.

És mindezt pedig megfejelve hoztuk létre a CampOffline digitális detox tábort.

Write a comment

Top